De R is in de maand; een paar vitale Herfst-tips

De R is in de maand; een paar vitale Herfst-tips

Ik ben dol op de Herfst. Er gebeurt zoveel. Telkens als ik naar buiten kijk zie ik de natuur veranderen; herfstkleuren komen, de bladeren vallen, de ganzen trekken luid gakkend over, zwermen kievitten verzamelen zich. De regenbogen verwonderen en raken me als ze verschijnen als kleurrijk contrast tegen de donkere hemel. Nog even de nazomer-zon en dan weer een forse wind. De kaarsjes mogen weer aan. Ik geniet van de dynamiek van de herfst.

Ik voel in alles dat het een voorbereiding is voor weer een nieuwe lente. Het is een periode van zaadjes planten voor een nieuw seizoen. Ook voor nieuwe plannen voor het nieuwe jaar. Het is een tijd van reflectie; waar sta ik nu? Heb ik dit jaar gedaan wat ik graag had willen doen? Wat wil ik nog afmaken? Wat heb of wil ik loslaten. Want loslaten is wel de kracht van de Herfst. De herfst die in de Chinese Geneeskunde en de vijf-elementen-leer gelijk staat met de het Metaal-element en daarmee zich verbindt met de energie  van onze Longen en Dikke Darm. Niet voor niets is de Herfst daarmee ook het seizoen van griep en verkoudheid. De eerste corona- en griepmeldingen zijn er al. En de neus (die als zintuig bij de Herfst hoort) staat al bij veel mensen op verkoudstand.
De Herfst die - net als alle seizoenen- ook een mentaal-emotionele staat van zijn oproept. Als de energie van de Longen en Dikke Darm in balans zijn, ervaar je een staat van 'moed' (want dat vraagt het soms zeker om los te kunnen laten) maar zeker ook verdriet en rouw. En velen voelen ook met de komst van de Herfst ook een vorm van dip of depressie. De blaadjes vallen en dat doet echt wat met veel mensen. Loslaten doet ook pijn. En omgaan met rouw en verdriet krijgen we niet echt geleerd. 

Zorgen voor jezelf in deze eerste R-maand is dan ook belangrijk om ook de andere organen letterlijk in hun element te houden. Immers, alles heeft invloed op elkaar. Hierover later meer in een volgend blog. Meebewegen en leven met de seizoenen is een van de voornaamste kunst van het leven volgens de Chinese Genees-en Leefkunst. Zo buiten, zo binnen. Dus kijken en anticiperen kan ontzettend helpen om je vitaliteit ook in de Herfst optimaal te houden. Hoe? Een paar tips: 

* Eet volgens de seizoenen; aardbeien en zacht, citrusfruit hangt hier niet (meer) aan de bomen en struiken, dus laat ze staan
* Eet wat er nu gaat groeien zoals diverse kolen (een bron van Vitamine C), aardappels, pompoenen, appels en peren 
* Het wordt eerder donker en later licht dus je mag echt meer slapen
* Ga overdag nog zoveel mogelijk naar buiten, zoek de natuur op
* De natuur vertraagt, dus vertraag daarin mee: neem meer rust en ontspanningstijd, ga eerder naar bed
* Neem aanvullende supplementen als je merkt dat je tekort komt; vit-C en D zijn een must
* De Herfst is ook een moment van een detox-kuur; dit kan eenvoudig door bijvoorbeeld een week vasten, een week geen suikers/alcohol/koffie of een paar massages inplannen voor de komende maanden
* Boost je immuunsysteem of reguleer je emoties (zeker als je gevoelig bent voor een herfstdip) met een paar (preventieve) behandelingen acupunctuur of guasha. 
* Doe extra yoga en/of Qigong-oefeningen om je immuunsysteem extra te ondersteunen
* Maak ruimte voor reflectie: wat wil je echt nog afmaken/doen dit jaar en wat schuif je door? 
* Last van een herfstdip? Zoek gezelschap op en plan voor jezelf iedere week of misschien wel iedere dag een 'geluksmaker'.

Heb je (Herfst) klachten en/of wil je meer advies over wat jij kan doen in de herfst om jouw eigen vitaliteit te versterken/te vergroten?
Neem vrijblijvend contact op en/of boek een gratis consult via de 'Maak Afspraak-button'

Ik wil meer Herfsttips voor mezelf

Naar het overzicht

© 2024 Puur Vitaal
Website door OVK webdesign
Zhong website KAB website